Tävlingsbestämmelser

Svenska Hickorymästerskapet är öppet för både svenska och utländska hickoryspelare, amatörer såväl som proffs.

Tävlingarna spelas med träskaftade och lädergreppade golfklubbor med klubbhuvud från 1935 och tidigare – i originalutförande eller renoverade.

Tävlande uppmuntras att spela i ”tidsriktig klädsel”. Särskilt pris utdelas till den som bäst efterliknar hickoryepokens stil och elegans.

Tävlingarna spelas enligt Regler för Golfspel 2012-2015 samt Flommens Golfklubbs Lokala regler och Tillfälliga lokala regler. Elektroniska avståndsmätare är ej tillåtna.

För att delta i Mästerskapet krävs medlemskap i SGS eller, för utländska spelare, i annat lands golfhistoriska sällskap. Medlemskap i SGS kan lösas genom inbetalning av 200 kr till bankgiro 5024-8871. Läs mer på golfhistoriska.se. För att bli inlottad i mästerskapstävlingarna måste spelare erlagt årsavgiften för 2015 före anmälningstidens utgång.

Handicap för Svenska Hickorykannan

Beräknas enligt Svenska Golfhistoriska Sällskapets regler vid hickoryspel (som utarbetats av British Golf Collectors Society):

Exakt handicap avrundas till heltal, t ex 8,4 till 8 och 8,5 till 9. Därefter tillämpas följande tilldelning av extra slag:

> hcp 3   får 3 slag extra
         hcp 4 – hcp 8 får 4 slag extra
         hcp 9 – hcp 14 får 5 slag extra
         hcp 15 – hcp 20 får 6 slag extra
         hcp 21 < får 7 slag extra

En spelare med exakt hcp 7,4 får alltså 7 + 4 = 11 slag i spelhandicap.
En spelare med exakt handicap 21,7 får 22 + 7 = 29 slag i spelhandicap.
Ingen hänsyn tas till slope. Professionella golfspelare spelar alltid på scratch.