Anglo Swedish Exchange 2019

Junior

Matchen om Pinnington Pot har avgjorts för 18:e året !! Helt fantastisk men och tyvärr blev det förlust för våra svenska juniorer som detta året besökte de Brittiska öarna och spelade på de spännande och utmanande banorna Royal Liverpool, Caldy och inte minst vår vänklubb Royal Birkdale. Banorna håller världsklass och har stått som värdar för THE OPEN ett flertal gånger... Utöver Flommens juniorer medverkar även Ljunghusen och Falsterbos juniorer.

Utbytet är ett utbyte mellan ovan klubbar och vart annat år står Sverige som värd och året efter är det Englands tur att ta emot de svenska ungdomarna. Varje klubb representeras av fyra juniorer (ca 16-17 år, hcp 1-22) som under en veckas tid utmanar varandra i olika former av matchspel på varandras klubbar. Det kan t ex vara match greensome ena dagen, bästboll nästa dag men varje vecka avslutas med 12 singelmatcher då förhoppningsvis allt kan hända. Matchen har naturligtvis betydelse men utöver detta är det ett fantastisk socialt arrangemang där ungdomarna umgås och har kul under en veckas tid men med golfen i fokus.

- Så hur var utbytet 2019 ?

- Säger bara Wow !

Under årets utbyte var jag lagledare för våra ungdomar Hugo Winqvist, August Nilsson, Victor Melin och Axel Lif. Som sidekick hade jag Mats Olsson vid min sida. Både jag, Mats och ungdomarna fick uppleva en vecka vi sent kommer glömma.

Vid ankomsten hämtades vi upp av två taxibussar som tog oss från Manchester till Royal Birkdale där alla spelare möttes upp av värdfamiljerna. Efter att ha lämnat av sin golfutrustning for ungdomarna hem till värdfamiljerna innan de återsamlades för att se en cricketmatch medan vi äldre passade på att bekanta oss med Royal Birkdales golfbana.

Första kvällen samlades alla hemma hos föräldrarna till Isaak som August bodde hos. De hade arrangerat en minst sagt frikostig och välsmakande BBQ vilken åts i tält ute i deras trädgård tillsammans med ungdomarna och deras föräldrar. Väl var det, då det brittiska vädret gjorde sig påmint genom några lättare regnskurar. Efter en trevlig middag med mycket trevligt umgänge kände vi äldre att det var dags att tacka för oss. Dagen hade startat innan kl 05.30 varför man med fog kände sig redo för sängen. Om jag inte minns fel gällde inte detta ungdomarna som hade orken att socialisera någon timma till…

Lyckligtvis var det sena starttider hela veckan vilket säkert var välbehövligt då kvällarna oftast bjöd på mat, umgänge och roliga aktiviteter långt in på senkvällen och ibland även något längre än så…

Under veckan som gick hann vi spela Caldy en dag medan vi på Royal Liverpool och Royal Birkdale spelade två dagar var. Vanligtvis sattes lagen ihop på förmiddagen i konstellationer som gjorde att de skulle få spela med så många olika spelpartners och mot så många olika motståndare som möjligt under veckan. Allt för att stärka band och få så mycket upplevelser och utmaningar som gick att få utöver de som banorna självklart bidrog med…

- Sällan har jag sett så många omslag i bunkrar där det ibland bara fanns en väg ut, bakåt…. Lyckades faktiskt själv med att träffa mig i huvudet då jag inte kom över kanten…

Inte heller var det sällan man såg någon annan eller själv fick uppleva hur segt och hemskt högt gräs kunde bidra till ännu en bogey..

Under tiden spelarna åt lunch på golfklubben meddelades dagens uppställning och starttid till muntra tillrop. Oftast serverades lunch i form av klassiska sandwich med diverse engelsk fyllning vilket serverades med pommes frites.

Kortare uppvärmning på fantastiska driving ranges, följdes upp av spännande och ibland nervösa utslag från första tee. Väl ute på banan släppte nervositeten och som åskådare verkade ungdomarna verkligen uppskatta varandra, golfandet och matchandet som under veckan mestadels spelades utan regn men ibland med lite jobbigare vind vilket hör dessa banor till. Efter avslutad runda summerades dagens spel över en dricka i klubbhuset.

Vid tre kvällar anordnade de tre värdklubbarna formella middagar medan de övriga kvällarna bjöd på restaurangbesök eller BBQ hemma hos någons förälder.

De formella middagarna innebär fine dining med kavaj, skjorta och slips för männen och för damerna stilsam klädsel. Tre rätter, vita dukar, tacktal från juniorrepresentant, ledare och värdklubb är något engelsmännen sätter stort värde på. Våra ungdomar skötte dessa middagar med bravur och de var väldigt stiliga i dessa sammanhang. Möjligen behöver några öva mer på slipsknuten. Detta år klarade nog två av tio ungdomar slå den utan hjälp..:-)

Utöver fem rundor golf på dessa fantastiska banor besökte vi Liverpool en spelledig dag. Där hade engelsmännen ordnat med go-cartkörning för alla på en väldigt bra anläggning, vilket blev en stor succé. Så uppskattat att ungdomarna tycker detta kunde bli en stående punkt framöver. Under denna utflykt hann vi även se de fina hamnbyggnaderna de byggt om till bostäder, gallerior och affärer samt katedralen som är sevärd. I övrigt minglades det runt i stan och avslutades på en av stadens restauranger.

Två andra höjdpunkter från resan var den grästennisbana ena familjen hade i sin trädgård samt en pitchtävling inne i Royal Liverpools klubbhus. Tennisbanan användes flitigt under kvällen vi var där och jag vill påstå att vi åtminstone vann den matchen..

Pitchtävlingen hölls sista kvällen efter den formella middagen och jag måste säga att det var helt galet… Ungdomarna skulle från mellanplatån i trappan pitcha upp en boll till övre plan. Den som på kortast avstånd efter översta trappsteget fick stopp på bollen vann. Utrymmet var litet och jag tror faktiskt att ett minnesmärke från en klubba som slog i väggen vid tillbakasvingen kan skönjas för framtida besökare.

Gästfriheten i England var enastående och vi blev så varmt omhändertagna. Nästa år blir det 19:e året utbytet genomförs och då är det min förhoppning att vi kan erbjuda ett fint arrangemang med mycket spel och en trevlig upplevelse i övrigt. Året därpå besöker vi England och då är det jubileumsår. Utbytet fyller 20 år !!

Som avslutning vill jag tillsammans med Axel, August, Hugo, Victor och Mats tacka Flommens GK som gett oss möjligheten att vara en del av detta utbyte som gett oss ett flertal nya vänner, golf och andra upplevelser.

Christian Lif

Kommentarer

VÅRA PARTNERS